8 vinkkiä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

25.2.2017 | Artikkelit, Hyvinvointi

1. LEPO. Sulje kännykkäsi ja vain ole. Oletko ajatellut, että yksi stressaavimmista asioista on puhelin? Koko ajan pitäisi olla saavutettavissa. Ja jos puhelin ei pidä ääntä, niin me laitamme sen soimaan. Moni on kadottanut pysähtymisen taidon ja tilalle on tullut ainainen suorittaminen. Muista kuunnella kehoasi ja anna sen joskus vain olla.

2. VESI. Olet juonut riittävästi, kun suutasi ei kuivaa ja pissa on väritöntä. Kahvi ja musta tee kuivattavat. Niiden yhteydessä kannattaa juoda ekstrakuppi vettä. Vesi puhdistaa, virkistää ja poistaa kuona-aineita kehostasi. Siemaile vettä lasillinen kerrallaan pitkin päivää ruokailujen välissä, ei aterioilla. Jos laimennamme ruokaa syönnin aikana, emme pureskele suosituksen mukaisesti 20 – 32 kertaa ja ruoka ei sula kunnolla. Jos kaipaat muistutusta, puhelimeen saa ladattua sovelluksen veden juomisesta.

3. TURHAT LÄÄKKEET JA SYNTEETTISET VITAMIINIT. Lääkärit ja lääkkeet pelastavat ihmishenkiä, ja perustellut lääkkeet on tietysti otettava. Nykyään monen aamu alkaa kuitenkin särkylääkkeillä, ja antibiootteja määrätään ”kaiken varalta”. Mieti käytätkö lääkkeitä perustellusti ja tarkista, että käyttämäsi vitamiinit ovat luonnollisia eivätkä keinotekoisesti tuotettuja. En suosittele vitamiineja, joissa on selluloosaa, pintakäsittely-, täyte-, väri- tai säilöntäaineita. Ne imeytyvät heikommin ja kuormittavat suolistoa.

4. STRESSI JA ELÄMÄNHALLINTA. Ennen koin kalenterin ahdistavana, koska kirjoitin ylös pelkästään työ- ja kouluaskareita. Kun tajusin, että kalenterissa kuuluu olla merkittynä myös innostavia ja ihania asioita, käsitykseni muuttui. Nyt näen kalenterin välineenä, jonka avulla varmistan, että arjessani on asioita, jotka vievät minut lähemmäksi rakastamiani asioita ja unelmiani. Sanotaan, että sinusta tulee sellainen kuin ne viisi ihmistä, joiden kanssa vietät eniten aikaa, ovat. Ketkä ovat sinun viisi läheistäsi? Sinä olet ainutlaatuinen ja uskomattoman hieno ja arvokas ihminen. Sinussa on enemmän voimaa ja kykyjä kuin ikinä uskotkaan. Ihmiset ympärilläsi joko saavat sinut puhkeamaan kukkaan tai katkaisevat kukkasi varren. Valitse viisaasti. Kun ympärilläsi on ihmisiä, jotka uskovat sinuun, kannustavat sinua ja saavat sinut iloiselle mielelle, voit hyvin.

5. LIIKUNTA. Liiku mahdollisimman paljon peruskestävyysalueella. Arjen hyötyliikunta on parasta ja kehittävintä: käytä portaita hissin sijasta, pyöräile töihin, käytä kaupassa koria kärryjen sijasta jne. Se, että ainoastaan osallistut pari kertaa viikossa rankimpaan jumppaan ja sykkeet ponnahtavat taivaisiin, ei valitettavasti ylläpidä peruskuntoasi.

6. KASVIKSET. Laita kämmenesi yhteen kupiksi. Tiesitkö, että ihmisen pitäisi syödä 7 – 8 kourallista kasviksia päivittäin? Kasvisten kuidut nimittäin repivät sulamatonta ruokamassaa suoliston pinnalta.

7. PUHDAS RUOKA. Unohda kalorit ja hiilarit. Keskity ennemmin siihen, että syömäsi ruoka on mahdollisimman puhdasta. Tällä tarkoitan sitä, ettei ateriasi olisi täynnä säilöntäaineita, eineksiä, makeutusaineita, light-tuotteita tai prosessoitua ruokaa. Jos syöt 80 prosenttisen puhtaasti, niin 20 prosentin osalta voit lipsua ja herkutella oikein olan takaa! Elämästä saa ja pitää nauttia.

8. RAVINNON JÄTTÄMÄT AUKOT. Luulin kauan, että ihminen saa kaiken tarvitsemansa kotiruuasta. Valitettavasti tehotuotanto, maaperän köyhtyminen, saasteet, säilöntäaineet, lannoitteet, lääkejäämät ja torjunta-aineet heikentävät ruokamme laatua. Itse käytän terveellisen ruokavalion lisänä luonnollisia ja turvallisia vitamiineja, jotka on uutettu hedelmistä, vihanneksista ja marjoista. Löydät itsellesikin sopivan ravintolisän kokeilemalla.

Hanna-Mari Suojanen

Kirjoittaja tekee töitä suoliston ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parissa.