Äiti, sinä kelpaat

14.5.2023 | Artikkelit, Donne Europee

 

 ”Suomalainen nainen – aina väärän ikäinen?”
Silmiini osuva otsikko sai täyden huomioni. Siitähän me juuri puhuimme: naisen iästä! Siinä se on. Kaikki ei tässä kohti ole sitä, miltä näyttää.
  ”Onnittelut viisikymppiselle vaimolleni. Näytät aivan teinitytöltä.” Suurta elämänsä rakkautta silmäillessään mies aivan unohti ajan kulun. Eläköön ikuinen nuoruus! Näytti, miltä näytti.
  ”Voi kauhiaa, kun olen taas lihonut”, tuumailee yli kuusikymmppinen nainen silitellen hoikkaa vartaloaan. Mitä, mietin mielessäni. Eikö koskaan ole kohdillaan, ikä ja paino? Montako lasta olet synnyttänyt? Se kun yleensä muuttaa hentoisen naisen vartaloa. Äidistä saattaa tulee imettäjä, vauvan ensimmäinen ravinnonlähde, ja sitä tietä mennään. Painoa voi kertyä vuosien kuluessa muutenkin, mutta voihan joku onnistua sitä pudottamaankin.
  ”Ylös, ulos ja lenkille!” Nykynaista komennetaan sinne tänne. Jaksatko pysyä vauhdissa? Tottahan toki lehdessä lukee, että eläkeikäiset ihmisetkin tekevät ihmeellisiä suorituksia. Hyppylajeja kannattaa tosin vähän varoa, etteivät hauraat luut pääse katkeilemaan iäkkäimmiltä.
  ”Minun lapsuudessani” – lokerosta voisin kaivaa esiin monta terveellä järjellä ajateltua asiaa. Niinkuin nyt tämäkin: Kun me lapset tulimme väsyneinä kotiin, pitkän koulupäivän jälkeen, äiti oli laittanut ruokaa ja joskus paistanut pullaa. Silloin olisi ollut sopiva hetki sanoa: ”Minäpä lähden nyt tästä lenkille, tai vaikkapa kuntosalille.” Kaupunkiin asti äidin olisi pitänyt lähteä, maalla kun asuttiin.
  Äiti pysyi kotona. Hänen olisi pitänyt sitten olla rapakunnossa, kun ei harrastanut yhtään mitään kodin ulkopuolella?  En tiedä. Ei ollut laitteita, joilla häntä olisi mittailtu; kävi varmaan joskus itse puntarissa. Lopputulos on kuitenkin tässä: hän eli 96 vuotiaaksi.
  Väistämätön totuus seuraa meitä naisia joka päivä: me vanhenemme. Miten hyödynnetään iän mukanaan tuoma elämänkokemus? Vuosikymmenten tuoma viisaus? Ei kai kukaan heitä arvokkaita aarteita roskiin? Ei ainakaan ihmisen – myös naisen – omaksi kuvakseen luonut Kaikkivaltias Jumala. Hänellä onkin erikoisia ajatuksia liittyen naisen ikään. Raamatun naiset eivät koskaan olleet väärän ikäisiä.
  Nuori neitsyt tuli raskaaksi. Iäkäs ja hedelmätön Elisabet tuli raskaaksi. Kolmantena ääripää Saara, joka ei voinut kuin nauraa vanhoilla päivillään lapsi sylissään!
  Meinaan aivan innostua näistä kaikista mahdollisuuksista, mitä meillä kaikenikäisillä naisilla on.
Lähden nyt tästä kuitenkin pienelle kävelylenkille – kaiken varalta.
Onnea ja siunattua äitienpäivää!
  Marja Toukola