JOULU JOKA VUOSI -ANNO DOMINI

24.12.2022 | Artikkelit

  Lapsuuteni joulukynttilät olivat aina valkoisia, silloin kynttilät kuuluivat vain jouluun. Kaikki se mikä tapahtui kerran vuodessa oli juhlaa. Unohtumattomina muistoina mieleen jäivät, lapsen silmin katsottuna, joulukuusessa hetken tuikkineet, elävät kynttilät. Joulun jälkeen odotettiin seuraavaa joulua. Vaikka oikeastaan joululaulussa toivomus on, että joulu olisi joka päivä.
  On etuoikeus juhlia vuosittain sitä, mitä tapahtui kun ihmiskunnan ajanlasku alkoi. Silloin laskettiin olevan vuosi nolla. Numeroiden muistaminen pitkien aikojen kuluessa ei ole tärkeintä, niissä voi olla muutamien vuosien heittoja. Mutta se mitä ainutlaatuista tapahtui, aloitti ihmiskunnan historiassa uuden aikakauden.  Aikakausien nimet kuvaavat  yleensä siihen liittyviä merkittäviä piirteitä, niitä ovat olleet mm. kivikausi, pronssikausi, ja pimeä aikakausi.
   Anno Domini – anno Domini nostri Jesu Christi eli Jeesuksen Kristuksen vuonna! Suomeksi jKr. -jälkeen Kristuksen syntymän!  Silloin Beetlehemissä syntyi Jumalan Poika, Jeesus. Siitä alkoi uusi aikakausi, ja hänen syntymäänsä juhlitaan jälleen tänä armon vuonna 2022.
  Jouluinen Julia-lehti kertoo kokemuksista, joita kirjoittajat muistelevat tapahtuneen juuri joulun aikaan. Silloin tuntuu, että tähtitaivas on lähempänä, tunteet ja kaipaukset herkimmillään. Rakkaiden lasten laulut, ja menneiden sukupolvien kanssa yhdessä vietetyt joulut nostattavat mieleen haikeutta ja ikävää.
 Oma muistoni maasta, jossa ei tiedetty joulun vietosta mitään, ajoittuu erääseen joulu-aattoon. Valmistelin juhlaa perheelleni ja joitakin ystäviä poikkesi kylään. Mistäpä he olisivat voineet tietää, että meillä ei aattona tehdä kovin pitkiä vierailuja. Iltapäivällä vilkaisin ulos pihalle ja naapuri siellä pesi mattoja ikkunamme alla. Juhlan tunne katosi hetkeksi, mutta kun ilta pimeni me vietimme joulua oman pienen perheemme kesken.
Myöhemmin samassa maassa saimme järjestää jouluna Jeesuksen syntymäjuhlia monille sadoille albanialaisille.
  Joulun viettoon kuuluu myös yllätyksiä, lahja salaisuuksia, joista ei puhuta ennen kuin joulu-aattona.
 Jumala kätki myös hengellisen salaisuuden Poikaansa. Jeesuksen ymmärtämiseen uskon kautta, tarvitaan valaistusta. Tuo taivaallinen valo on Pyhä Henki. Vain Hän voi avata ymmärryksen käsittämään kuka Jeesus todella on.
Hän ei ole vain seimen lapsi, vaan koko maailman Vapahtaja. Hän syntyi meitä kaikkia varten. Jumala haluaa, että tunnemme Jeesuksen siinä tarkoituksessa, jossa Hän saapui maan päälle.
”Immanuel”, Jumala meidän kanssamme, syntyi kuollakseen ristinpuulla koko maailman syntien tähden.
 Jokainen sytytetty joulukynttilä, olkoon nyt  minkävärinen tahansa, sytyttäköön uskoa ja lämpöä sydämiimme. Monille se muistuttaa valosta, joka tuli jouluna maailmaan. Tuo valo, elävä ja todellinen, loistakoon meille myös toivoa tulevaan vuoteen.
Marja Toukola