1. Osa Pääsiäinen

28.3.2024 | Artikkelit, Donne Europee, Donne Europee others

 

Sillä kaikki, mikä on ennen kirjoitettu, on kirjoitettu meille opiksi, että meillä kärsivällisyyden ja Raamatun lohdutuksen kautta olisi toivo.Room. 15:4 

Näin kirjoittaa apostoli Paavali. Hän viittaa tässä Vanhan testamentin (vanhan liiton) kirjoituksiin. Kaikki, mitä on tapahtunut vanhan liiton aikana, on ollut esikuvallista, aivan kuin varjo siitä, mikä tuli täyttymään Jeesuksen Kristuksen ristinkuoleman ja ylösnousemuksen kautta.

Olemme lähestymässä pääsiäistä ja siksi meidän on hyvä tutkia Jeesuksen suurta sovitus- ja lunastustyötä ristillä ja ylösnousemuksessa sekä mitä niistä tapahtumista on esikuvallisesti kerrottu jo Vanhassa testamentissa.

Luemme 2. Moos. 11–12, kuinka Jumala vapautti Israelin kansan lähtemään orjuuden alta Egyptistä. Ennen kuin Jumala langetti viimeisen vitsauksen Egyptiin, joka oli kaikkien esikoisten kuoleminen, Hän käski Mooseksen kautta israelilaisia ottamaan ja teurastamaan yhden virheettömän urospuolisen karistan perhekuntaa kohden. Jumalan antaman ohjeen mukaan israelilaisten tuli teurastaa karitsa ja kastaa iisoppikimppu karitsan vereen ja valella sillä oven ovenpäällinen ja pihtipielet. Iisoppi on kasvi, jota muinoin käytettiin puhdistamiseen sairauksista ja puhdistumiseen synnistä (Ps. 51:9). Kun iisoppikimppu kastettiin vereen, kasvista tuli vereen myös vettä mukaan. Kun Jeesus oli antanut henkensä ristillä, sotamies puhkaisi Hänen kylkensä keihäällä ja kylki vuosi verta ja vettä (Joh. 19:34). Jumala sanoi Moosekselle, että israelilaisten on pysyttävä sinä yönä talon sisällä suojassa, kun Hän kulkee rankaisemassa egyptiläisiä. Kun Hän näkee karitsan veren israelilaisten talojen ovien päällä ja pihtipielissä, tuhooja kulkee heidän talonsa ohi ja rangaistus ei kosketa heitä (2. Moos. 2:12–13, 22).

Karitsan veri ovenpäällä ja pihtipielissä (ristinmuotoinen) suojasi israelilaiset esikoiset kuolemalta. Raamattu sanoo, että Jeesus on Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin. (Joh. 1:29). Jeesuksen veri on hintana sille, että meillä on pelastuminen ja syntien anteeksisaaminen Hänen verensä kautta. Meitä ei kohtaa Jumalan viha, koska Jeesus otti sen ristillä vastaan meidän edestämme.

Jumala oli Mooseksen kautta käskenyt israelilaisia syömään yön aikana koko teurastetun ja tulessa paistetun karitsan päineen, jalkoineen ja sisälmyksineen. Jumala oli käskenyt israelilaisten tulessa paistaa koko karitsa. Tuli kuvaa tuomiota. Jeesuskin joutui meidän edestämme kohtaamaan ristillä Jumalan vihan ja tuomion. Raamattu sanoo: “…mutta hän oli haavoitettu meidän rikkomustemme tähden, runneltu meidän pahain tekojemme tähden. Rangaistus oli hänen päällään, että meillä rauha olisi…” ja vielä:” …Mutta Herra heitti hänen päällensä kaikkien meidän syntivelkamme.” Jes. 53:5–6. Jumala sanoi myös israelilaisille, että karitsasta ei saa luuta rikkoa (2. Moos. 2.46). Sama toteutui myöhemmin Jeesuksen annettua henkensä ristillä, Hänen sääriluutaan ei rikottu (Joh.19:31–33).

Raamatun tekstistä näemme, että teurastetun karitsan veri, joka on esikuva Jeesuksen Kristuksen verestä, suojeli israelilaisia Jumalan lähettämältä rangaistukselta. Olivatko talojen sisällä olleet israelilaiset Jumalan edessä täydellisiä? Eivät olleet! Jumala sanoi vain, jos Hän näkee veren ovenpäällä ja pihtipielissä, rangaistus menee ohi (2. Moos. 12:13).

Tänä päivänä me elämme uutta liittoa, joka on paremmille lupauksille perustettu ja jonka välimies ja takaaja on Jeesus Kristus (Hep. 7:22, 8:6, 11–13 ja 9:13–17). Hänen pelastustyönsä on täydellinen. Jeesus on kantanut ja sovittanut kaikki meidän syntimme. Hänen verensä kautta olemme saaneet iankaikkisen lunastuksen (Hep. 9:11) ja täydellisen anteeksiannon. Jeesus on avannut meille tien Isän yhteyteen. Olemme Isän Jumalan rakkaita lapsia. (1. Joh. 4:10, 5:1).

Sinua siunaten

Sari Leskinen

Raamatunopettaja

Akaan helluntaiseurakunta