Äidin tunteet

17.2.2019 | Artikkelit, Suhteet

”Äiti, tule tänne, tilataan nyt se ylioppilaslakki netissä.”
”Ai netistä, miten se sieltä?” Valitaan värit. Lakinlippa varataan kiiltävällä pinnalla, kankaan voi myös valita. Otetaan tuo sateenkestävä. Lyyra lakin etuosaan, hopealla vai kultaisena? Me voimme päättää. Lopputulos oli häikäisevä, ja lasku piti tietenkin maksaa heti.
  ”Äiti, miltä tämä asu näyttää? Valitsin työmiehen vaatteet penkkariajelun naamiaisasuksi.” Äidin mielestä hän näyttää aina hyvältä. ”Tottakai, hienolta näyttää.” Vasara vielä taskuun ja kaksi isoa pussia karkkeja mukaan kuorma-auton lavalta heiteltäviksi.
  ”Äiti, abi-gaalassa oppilaat äänestivät.” Sitten äiti katsoo lappua, Siinä on yhden äänestyksen tulos. Kuvassa Presidentti Trump nostaa molempia peukaloitaan ylöspäin ja lapussa lukee: ”Vuoden Tuleva Presidentti” ja lapsen nimi alla. Äiti ei voi muuta kuin nauraa.
  ”Äiti, tule katsomaan. Tänään julkaistiin koululla 20 minuutin pituinen abi-video.” Äiti asettaa tuolinsa kuvaruudun äärelle, ja video alkaa. Kuvaus lähtee koulun pihalta. Siellä joku nuorukainen on pukeutunut armeijan väreihin, lierihattu päässään.
  Mutta, sehän on oma lapsi! Kun video loppuu, äidin fiilikset ovat korkealla. Lapsen rooli päänäyttelijänä oli äidin mielestä huikea esitys.
  Kaiken keskellä äidin tunnemaailmaa hallitsee haikeus. Miten nopeasti joku pieni syliinmahtunut lapsi voi olla jo lähes kaksimetrinen nuorukainen. Vaikka äiti sanoo lapsi, todellisuudessa onkin kyse aikuistuneesta nuoresta. Äidin tunteet vain kuljettavat häntä jonkin verran ”jälkijunassa”.
  Nämä äiti-huudot eivät ehkä jatku enää kauan. Jokaisesta kutsusta on osattava nauttia. Nuoruuden vuodet ja niissä eletyt hetket ovat ainutlaatuisia. Monet niistä ovat vain kerran koettavissa. Äitinä on etuoikeus jakaa näitä kokemuksia.
  Jostain syystä, myöhään edellisenä iltana, äidin ollessa jo vuoteessa, nuorukainen toivottaa hyvää yötä ja sanoo kauniita sanoja: ”Äiti, mä oon niin iloinen, kun sä peset mun pyykit.”
  Tämäkin päivä on hyvä päättää, vaikkapa vuoteelta käsin, rukoukseen ja kiitokseen.
Marja Toukola
Lähetystyöntekijä