Pyhän Kosketus

8.2.2019 | Artikkelit

  ”Riisu kengät: maa, jolla seisot on Herran, pyhää ja puhdasta maata. Katso ja kuuntele hiljaa, vaikka paljon et ymmärtää saata”. Tämä laulu kajahti kirkkaasti  Pietarsaaren Naistentapahtumassa.
Saimme viipyä hetken palavan pensaan äärellä.
  Miksi pensas palaa, ihmetteli Mooses aikoinaan erämaassa. Hänen ympärillään oleva arki oli aina niin samanlaista. Kuivissa pensaissa ei ollut mitään katseltavaa. Vuosikymmenet olivat kuluneet samaa rataa, ja nyt yksi rumista pensaista paloi ilmiliekeissä!
  ”Minäpä poikkean katsomaan tätä suurenmoista näkyä.” Vihdoinkin tapahtui jotain uutta. Kuollut erämaa oli herännyt tällä tavalla eloon. Liekehtivä pensas ei ollut vain silmillä katseltava näky. Se alkoi puhua huutaen katselijan nimeä: ”Mooses, Mooses!” Kukapa muu voisi tuntea yksinäisen paimenen nimen kuin Jumala. Mooses riisui kengät jaloistaan ja peitti kasvonsa. Hän pelkäsi katsoa Jumalaa, mutta kuitenkin hän sai sanottua: ”Tässä olen.”
  Me naiset lauloimme tuota laulua, ”Pyhän Kosketus.” Kuljin keskikäytävää pitkin kauralyhde kädessäni. Riisuin valkoiset korkokenkäni ja poistuin näyttämöltä laulun myötä. Paikalliset sisaret olivat päivittäin, monen viikon ajan, rukoilleet tapahtuman puolesta. Tunsimme koskettavan ilmapiirin, Jumalan läsnäolon, ympäröivän meidät.
  ”Koskettaa meitä kuin viljaa, sillä Jumalan pelloilla tuulee.” (Simojoki)
  Miksi Jumala sytytti Moosekselle pensaan palamaan?
Hän haluaa saada ihmisen huomion, herättää hänet kuulolle. ”Minulla on sinulle asiaa!” Sitten Hän puhuttelee meitä nimeltä. Jää kuuntelemaan.
  Mooses oli katsellut samaa maisemaa 40 vuotta. Kuva oli pysähtynyt. Nyt oli aika johonkin uuteen.  Se tiesi muutosta. Mooseksen liikkeellelähtö oli vaikeaa. Omasta mielestään hän ei osannut edes puhua ja arveli, ettei kukaan uskoisi häntä. Mutta hän totteli ja lähti. Hän sai tunnusmerkikseen lähettäjänsä sanat:”Minä olen sinun kanssasi.” (2.Moos.3:12)
Jumalan suunnitelma pääsi toteutumaan. Palava pensas oli alku ihmeelle, joka vei  aikojen saatossa kokonaisen kansan orjuudesta vapauteen. Mooseksesta itsestään kouliintui  Jumalan mies, josta sanottiin: ”Eikä Israelissa noussut enää yhtäkään sellaista profeettaa kuin Mooses, jonka kanssa Herra seurusteli kasvoista kasvoihin.” (5. Moos.34:10)
Marja Toukola
Lähetystyöntekijä