Aito nainen Kristuksessa

22.6.2017 | Artikkelit, Yleinen

Jumala rakastaa totuutta. Me ymmärrämme tämän asian usein aivan liian suppeasti ja liitämme sen mielikuvissamme totuuden puhumiseen ja muuhun vastaavanlaiseen toiminnan rehellisyyteen. Huomiomme on siinä, mitä tulosta tuotamme – onko se rehellistä, totuudellista jälkeä.

Kuitenkin totuus on paljon, paljon laajempi käsite! Se pitää myös sisällään sen, mitä me olemme. Jumala etsii meistä nimittäin totuutta, aitoa luonnetta, sitä identiteettiä, mikä ei ole pinnistelyn tulosta, tekaistua ja väärenneltyä millään tavalla.

Kun tulin uskoon 14 vuotta sitten, näin kaikki uskovat enkeleinä kontrastina omaan elämääni. Aloin pitää itsestään selvyytenä, että minäkin räväkän persoonani kanssa muuttuisin pian liiteleväksi, kiharapäiseksi enkeliksi. Toivoin, että minulla olisi kaunis lauluääni ja voisin laulaa toisten kanssa enkelkuorossa. Toivoin, että minusta tulisi sielunhoitaja, joka puhuu enkelsanoja ja katsoo enkelkatseella vieressä istujaa. Toivominen oli turhaa, sillä minusta ei tullut palvelijaa sinnepäinkään. En muuttunut identiteetiltäni miksikään.

Jumala puhui minulle selkeästi myös omasta polustani ja tehtävästäni, ja sekään ei valitettavasti kuulostanut lainkaan enkelimäiseltä. Vuosien ajan yritin silti tulla enkelimäisemmäksi, hartaaksi ja rauhalliseksi naiseksi. Yritin Jumalan Sanan julistajanakin pysyä nätisti paikallani ja olla nostelematta jatkuvasti käsiäni ja puhua Kaanaan kieltä. Koetin tulla sellaiseksi kuin oletin uskovien minun haluavan olla.

Pikku hiljaa Jumala kuitenkin alkoi puhua minulle, että minä teen väkivaltaa Hänen työlleen. Hän on luonut minun persoonallisuuteni, sen ytimen, jonka yritin piilottaa ja joka ei lopullisesti häivy keneltäkään edes ympäristön muokkaamana.

Kiitos Jumalalle, terve itsekunnioitus alkoi vahvistua, ja se vapautti minua olemaan oma itseni, oman tyyliseni nainen ja Hänen palvelijanaan aito ihminen Kristuksessa. Oli mullistavaa huomata oman itseni hyväksymisen myötä, että minut ikäänkuin otettiin tuon jälkeen enemmän todesta ja minua lähestyttiin rohkeammin. Se johtui väkisinkin siitä, että aloin olla aito ja opin irtautumaan uskovan naisen ja julistajan rooleista, ja luottamaan siihen, että Jumala halusi minut maailmaan ja työkentälleen tällaisenaan.

On suorastaan Jumalan luomistyön vastaista yrittää muuttua toiseksi kuin persoonaltaan on. Luonteenpiirteittemme suhteen tulee kyllä tapahtua kasvua, mutta se ei ole sama asia kuin persoonan muutos! Ja juuri nämä asiat moni sotkee keskenään, erityisesti me naiset, sillä mehän olemme usein syyllistämässä ja muokkaamassa itseämme, olemme oikein muutosurakoitsijoita omassa ja välillä toistenkin elämässä!

Rauhallinen nainen saattaa erehtyä kokemaan virheekseen tasaisuuttansa ja luulee olevansa ensi rakkauden ja palon menettänyt. Onkohan kyse aina siitä? Hänen rakkautensa voi tulla esiin hiljaisena ja uskollisena palveluna ja Herran tottelemisena ilman melua. Innokas idealisti saattaa puolestaan syyttää itseään liian radikaaliksi ja nopeasti syttyväksi, ja koettaa karsia tätä persoonallisuuttaan tuskaisesti pois. Haluaisikohan Jumala sitä? Jumala todellakin nimittäin haluaa sinusta naisen, joka oikeasti olet! Hän haluaa herättää sinussa eloon sen syvimmän identiteetin, sen millainen olisit, jos ympäristö, kokemukset ja odotukset eivät olisi tehneet myyräntyötään elämässäsi!

Älä siksi säikähdä, jos joskus tuntuu, että asiat, jotka sisälläsi jylläävät ja elävät, ovat ristiriitaisia ja erilaisia kuin luulet olevasi persoonaltasi. Jumala saattaa nimittäin herätellä hienovaraisesti sinua, tytärtään, eloon ja sytyttää sinua siihen, mitä oikeasti sisimmältäsi olet. Jumala rakastaa sinua juuri aitona ja rehellisenä. Hän tarvitsee erilaisia naisia – erilaisiin ja samanlaisiinkin tehtäviin.

Pyri siis jatkossa totuuteen identiteetissäsi ja naiseudessasi, ja ole sitä, joksi Jumala sinut loi. Silloin alat säteillä aitouden valoa ja heijastaa Jumalaasikin enemmän ja vapaudessa! Aloita aitous ja totuudellisuus vaikka heti tänä juhannuksena: tule konferenssiin herskyvän naurusi kanssa äläkä peittele spontaaniuttasi! Sipaise huulipunaa ja pistä korkkarit, jos tykkäät niistä, nainen! Rukoile ääneti ja pysy kuuntelijana, jos se on sinua! Palvele intopinkeänä, jos se puolestaan on totta! Puhu pehmeästi tai radikaalisti, kunhan se on aitoa!

Siunattua keskikesän juhlaa ja vapautta Herrassa olla omanlaisesi nainen!

Marjut Lindholm-Holopainen

Savon koulutyön kehittäjä, evankelista, vankilalähetti