Anteeksiantaminen – huippu juttu!

13.11.2017 | Usko

Anteeksiantaminen on yksinkertaisesti aivan välttämätön asia hyvinvointimme kannalta. On jopa tutkimustuloksia siitä, kuinka ihmisen elämänlaatu paranee ja hän voi paljon paremmin, jos hän voi antaa anteeksi. Antaa anteeksi itselle, antaa anteeksi toisille, niille, jotka ovat tehneet sinulle väärin tietoisesti tai joskus tietämättään. Anteeksiantaminen on oman tahdon päätös. Se on valinta, jonka jokainen tekee henkilökohtaisesti. Tunteet ja prosessi voivat kestää kauankin, mutta tahtotila ratkaisee, mihin suuntaan tämä prosessi etenee.

Jeesus ei arvioi tekojen pahuutta tai laita niitä eri kategorioihin sen mukaan, mitä ei tarvitse antaa anteeksi ja mitä pitää antaa anteeksi. Yksinkertainen selvä sana: anna anteeksi, niin kuin Taivaallinen Isäkin antaa sinulle anteeksi.

Anteeksiantaminen ei ole vääryyden hyväksymistä tai sen puolustamista, vaikka se voikin tuntua siltä. Ihminen voi ajatella, että kun annan anteeksi, häviän taistelun, ja väärintekijä tai loukkaaja voittaa. Itse Jumala kuitenkin sanoo: anna anteeksi. Jumalan Sanalla on niin kova painoarvo, että se päätös kannattaa tehdä. Olen ymmärtänyt Raamatusta, että anteeksiantaminen on loppujen lopuksi aivan huippu juttu. Anteeksiantamattomuus sokeuttaa, mutta anteeksiantaminen avaa silmät näkemään. Se vapauttaa ihmisen elämään. Se on kuin voima vääryyden voittamiseen – mutta ei enää hinnalla millä hyvänsä.

Anteeksiantaminen ei merkitse tapahtumien mitätöintiä. Se ei myöskään merkitse, että vääryyttä on siedettävä, mutta anteeksiantaneella sydämellä taistelu vääryyttä vastaan on puhtaudesta ja rakkaudesta käsin syntyvää oikeudenmukaista muutosta ja valintoja. Muutos ei kumpuakaan vihasta ja katkeruudesta, vaan Jumalan avulla ja voimalla. Sinulla on Puolustaja, Pyhä Henki, kanssasi. Todellisuudessa olet voittaja! Vaikka sinulta ei pyydettäisi anteeksi tai joutuisit kohtaamaan yhä vihaa ja anteeksiantamattomuutta, olet silti voittaja! Kysymys on sinun vapaudestasi. Kysymys jokaisen omasta valinnasta antaa tai olla antamatta anteeksi.

Jumalan Sana antaa ihmeellisen lupauksen sille, joka valitsee antaa anteeksi, Taivaallinen Isä antaa anteeksi hänelle.
Jeesus opettaa meitä rukoilemaan: Isä meidän, joka olet taivaissa. Pyhitetty olkoon sinun nimesi. Tulkoon sinun valtakuntasi. Tapahtukoon sinun tahtosi, myös maan päällä niin kuin taivaassa. Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme. Ja anna meille meidän syntimme anteeksi, niin kuin mekin annamme anteeksi niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet. Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta. Sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti. Aamen.

Maria Hietanen