Jumala loi naurun

31.7.2017 | Artikkelit, Yleinen

Jumala tiesi meidät luodessaan, että tarvitsemme kanavia, joiden avulla voimme purkaa vaikeita asioita. Nauru on yksi näistä kanavista. Kahden minuutin nauru vastaa arviolta 45 minuutin hyvää rentoutumista.
Huumori on yhteydessä ihmisen perusturvallisuuteen. Kunnon kikatus vahvistaa immuunijärjestelmää, parantaa verenkiertoa sekä vähentää stressiä ja jopa kipua. Nauraessa elimistöön erittyy endorfiineja eli mielihyvähormoneja. Nauraminen on siis terveellistä!

Alle kouluikäinen nauraa jopa 300−400 kertaa päivässä, mutta aikuinen enää keskimäärin 15 kertaa päivässä. Miksi naurumme sammuu? Ääneen hekottaminen herättää huomiota ja saattaa tuntuu nololta. Ehkä juuri siksi sisimpään kätketty ilo hyrähtääkin helposti itkuksi, kun on oikein onnellinen. Entäs ”itku pitkästä ilosta”? Kun lapset alkavat leikkiä, vauhti kiihtyy ja kikatus yltyy. ”Kohta itketään”, aikuiset tietävät.

Suurimpia naurun sammuttajia ovat kriisit, yksinäisyys ja syvä masennus. Silti juuri huumori voi auttaa silloin, kun elämä oikein koettelee. Steve Lipman on tutkinut huumorin käyttöä holokaustin aikana. Lipman vakuuttui siitä, että huumori ja nauru olivat Jumalan lahja kaikkein synkintä epätoivoa vastaan, sillä niiden avulla rankat olosuhteet unohtuivat hetkeksi. Rukouksen lailla ilo kuului niihin sisäisiin vapauksiin, joita kukaan eikä mikään voi meiltä ryöstää.

Kuka voisi olla meitä vastaan? Kuka voisi sammuttaa ilomme? Jumala tietää hiustemme lukumäärän, hän tuntee ajatuksemme ja tunnistaa jopa naurumme soinnin. Naurun perusrakenne on näet kaikilla sama, mutta sen melodia on yhtä ainutlaatuinen kuin sormenjälkesi. Kukaan toinen ei naura kuin sinä. Siksi saat iloita, ylistää ja riemuita! Et tarvitse edes erityistä nauruherätystä iloitaksesi. Nauru on sinuun sisäänrakennettu – laske se irti!

Muistathan, että Jumala iloitsee sinusta? Hänen tahtonsa on kylvää naurunsiemeniä sydämeesi, vaikka se juuri nyt olisi aivan autio ja iloton. Kokoa helmasi ja liity iloitsevien joukkoon. Älä anna vihollisellesi sitä iloa, että menetät oikeutesi iloon. Naura sinä, ”vaik syvän märkänis”, sillä ilo Herrassa on sinun väkevyytesi.

Minna Rissanen
Äiti, vaimo ja evankelista