Rehellisiä neuvoja

16.8.2017 | Usko, Yleinen

Ompelen paljon hameita itselleni ja olen huomannut, että toisinaan minun on vaikea nähdä kangasta tai valmista hametta realistisesti itseni päällä. Tämän tuloksena olen pahimmillaan pukeutunut johonkin itselleni epäsopivaan. Hame ei ole ollut kroppaani imartelevin tai värien ja kuvioiden yhdistelmät ovat olleet kuin 80-luvun musikaalista. Välttääkseni tällaiset tilanteet, olen opetellut kysymään rehellisten ihmisten mielipidettä ja kuuntelemaan perusteluja, miksi joku käy tai ei käy minulle. Peilikuva ei nimittäin kerro koko totuutta, koska sen katsoja on minä itse eikä se aina tiedä omaa parastaan.

Tuo sama neuvonantaja, minä itse, tekee monia päätöksiä kysymättä kenenkään mielipidettä. Siksi minä itse saattaa olla tekemässä huonoja päätöksiä, kuten minä kangaskaupassa. Siellä vahingot tosin eivät ole suuria ja ne aiheuttavat loven vain lompakkoon. Mutta kun olemme tekemässä elämäämme suuremmin vaikuttavia päätöksiä, meidän kannattaisi valintojen edellä hidastaa vauhtia, kysyä meidät hyvin tuntevilta, rehellisiltä ihmisiltä mielipidettä ja punnita saatuja neuvoja vilpittömästi. Sillä neuvo, jota ei edes pohdita, menee hukkaan. Samoin neuvot, jotka on annettu vain vastaanottajaa miellyttämään, ovat turhia.

Tärkeää on myös miettiä, millainen neuvonantaja itse olen, ja opetella antamaan rehellisiä ja vilpittömiä neuvoja niitä pyytävälle. Neuvoja antaessa – ja kaikessa kanssakäymisessä – suoraan ja rehellisesti puhuminen on laadukkaan ihmissuhteen lähtökohta. Se tuo luottamusta parisuhteeseen, ystävyyteen ja työpaikalle. Joojoo-mies ei koskaan saa syviä suhteita elämäänsä, koska rehellisyyden puute vesittää alkaneetkin ihmissuhteet tehokkaasti.

Jeesus on mielestäni paras esikuva rehellisyydessä ja suoruudessa. Hän oli myös täynnä rakkautta. Rehellisyys ei siis koskaan sulje pois rakkautta, vaan on osa sitä. Oikealla sydämen asenteella sanotut rehelliset sanat ovat kultaa ihmissuhteelle.

Neuvojen suhteen ei kuitenkaan tarvitse jäädä ainoastaan toisten ihmisten varaan. Jeesuksen viisautta ja rehellisyyttä täynnä olevia neuvoja löydät Raamatusta! Raamattu on Jumalan antama käyttöohjekirja elämää varten. Omista kokemuksistani voin sanoa, että Raamatusta löytyvät parhaat neuvot ja lohdutuksen sanat tähänkin päivään! Suosittelen siis lukuvinkkinä puhaltamaan pölyjä Raamatun päältä ja lukemaan ainakin pätkiä. Raamattu ei ole suotta eniten käännetty teos maailmassa.

Jos harkinta puuttuu, hanke kaatuu, jos on neuvonantajia, se onnistuu. (Sananl. 15:22)
Tyhmä pitää omaa tietään oikeana, viisas se, joka neuvoja kuulee. (Sananl. 12:15)
Ylimielisyydestä koituu vain riitaa, viisas se, joka neuvoja kuulee. (Sanal. 13:10)
Oikaise toista, ja hän arvostaa sinua enemmän kuin sitä, joka mielistelee. (Sananl. 28:23)

Anu Niskanen-Similä