Äiti ja kohtuvauva

21.11.2019 | Artikkelit

 

Tiesitkö, että pienen ihmisenalun sydän alkaa sykkiä, ja aivot ovat kehittymässä jo noin neljä viikkoa hedelmöityksestä? Samaan aikaan rustokudos kehittyy luuksi. Raskausviikolla kymmenen, kun vauvalla on ikää kahdeksan viikkoa, hän on jo vadelman kokoinen. Hänellä kehittyy jo sormet, varpaat ja kyynärpäät. Suu, silmät ja nenä kehittyvät. Napanuora yhdistää vauvan äitiin, ja sen kautta vauva saa kaiken, mitä tarvitsee.

Kun vauvalla on ikää 12 viikkoa, hänen äänihuulensa kehittyvät, ja hento hiusnukka sekä kynnet kasvavat. Vauva osaa jo kurtistaa kulmiaan, hymyillä, imeä peukaloaan sekä heiluttaa käsiään ja jalkojaan. Tässä vaiheessa vauva on jo ison mansikan kokoinen. Jos äidillä on ollut raskausoireita, ne alkavat yleensä helpottaa, mutta hajuaisti on herkkä, ja tunteet ovat pinnassa, joillakuilla läpi raskauden. Raskausaika on sekä äidin että vauvan kypsymisen aikaa. Isäkin käy läpi raskausaikaa omalla tavallaan.

 

Vauvan aistit ovat tarkat. Vauva huomaa äidin olot, hyvät ja huonot. Vauva kuuntelee suhinaa, kurinoita ja kumeaa sydämensykettä. Vauva säikähtää kovia ääniä, mutta rauhoittuu kosketuksesta. Vauva tulee onnelliseksi musiikista ja vanhempien juttelusta. Hän muistaa synnyttyään tietyt laulut ja äänet. Iloinen, kupliva nauru kuulostaa varmasti hauskalle veden läpi kuultuna!

Kun vauva on noin 18 viikkoa vanha, hän oppii haistamaan ja maistamaan. Ympärillä oleva vesi maistuu kaikelle, mitä äiti syö. Kun raskaus on reilusti yli puolen välin, vauva imee peukaloaan, juo vettä ja hikottelee. Kun äiti syö, vauva maistaa makeuden, mausteet ja tuoksuja. Äidin makumaailma tulee tutuksi. Samat herkut tuoksuvat rintamaidossa, minkä perään vauva hamuaa heti synnyttyään. Kohtuun kuuluneet äänet, puheet ja musiikki tuntuvat vauvasta tutuilta, ja hän useimmiten rauhoittuu ne kuullessaan.

Tätä luomistyön listaa voisi luetella loputtomiin, koska syntymäkin on oma ainutlaatuinen ja tarkasti suunniteltu tapahtuma.

Näitä asioita pohtiessa en voi kuin ihmetellä Jumalan tarkkaa ja täydellistä luomistyötä. Kaikki ihmisen elämän alkutaipaleelta lähtien on tarkasti suunniteltu ja ainutlaatuisesti luotu.

Ei ole kahta samanlaista ihmistä tässä maailmassa. Vauva kehittyy ja kasvaa äidin kohdussa, salaisessa paikassa turvassa. Äiti itse käy raskauden matkaa kohti äitiyttä valmistautuen kuulemaan vauvansa ensiviestit ja tarpeet. Isä matkaa kohti isyyttä, huolehtien vaimonsa ja kohtuvauvan tarpeista ja voinnista. Näin upeasti Jumala on luonut elämän ja perheen.

 

Työskentelen unelmatyössäni äitiysneuvolan kätilönä ja terveydenhoitajana. Mielestäni olen etuoikeutetussa asemassa, koska saan seurata hyvin läheltä maailman suurinta ihmettä yhä uudelleen. On aina yhtä koskettavaa todeta vauvan ensisykkeet ultraäänitutkimuksella ja nähdä vanhempien ensireaktiot. Lopuksi saan vielä yhtyä vanhempien onneen vauvan synnyttyä. Saan olla mukana jännittävällä matkalla vanhempien kanssa. Suru on joskus matkalla vastassa. Silloinkin saan olla mukana tukemassa ja kannattelemassa, rinnalla kulkien.

Itse raskauden kulkuun, ihmisen syntymään tai kuolemaan, en voi vaikuttaa. Nämä asiat ovat Jumalan kädessä – onneksi. Työssäni saan turvata Hänen tukeensa ja turvaansa. Usein rukoilen työpäivänkin aikana viisautta ja oikeita sanoja. Yritän myös muistaa siunata jokaisen syntyneen vauvan ja perheen.

 

”Sinä olet luonut minut sisintäni myöten, äitini kohdussa olet minut punonut. Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä. Ihmeellisiä ovat sinun tekosi, minä tiedän sen. Minä olen saanut hahmoni näkymättömissä, muotoni kuin syvällä maan alla, mutta sinulta ei pieninkään luuni ole salassa. Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani, sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu. Ennen kuin olin elänyt päivääkään, olivat kaikki päiväni jo luodut.” (Psalmi 139:13-16)

 

Toivotan Jumalan siunausta ja huolenpitoa erityisesti jokaiselle odottavalle ja synnyttäneelle äidille sekä sinulle, joka haaveilet äitiydestä!

 

Syväjärven Jaana, neuvolan täti

Maria- lehti: kuva Kaisu Rissanen