Tulta vaatteissa

12.1.2019 | Artikkelit

Välimereltä puhaltaa kylmä tuuli. Illan hämärässä kuljen kadulla tavaten uusia ystäviäni. Pysähdyn juttelemaan ja kyselen heidän kuulumisiaan. He ovat naisia, joiden kohdalla yleensä ihmisten askeleet nopeutuvat ja katseet kääntyvät muuanne. Nämä naiset ovat niitä, jotka hankkivat elantonsa myymällä itseään. Kyseessä on paikallinen prostituutio.
Tuona kylmänä iltana eroan työtoveristani ja lähden kohti kotiani. Kadun toiselta puolelta minulle vilkuttaa vielä yksi nainen. Tunnen hänet nimeltä, sillä olemme jutelleet usein, ja hän aina kertoo minulle pienestä tyttärestään. ”Eikö sinulla ole kylmä”, kysäisen ja vilkaisen nopeasti hänen vaatetustaan. Hänellä on paljaat jalat korkokengissä.”Kävellään vähän yhdessä lämpimiksemme”, ehdotan hänelle, mutta samalla huomaan, ettei hän halua liikkua omalta kulmaltaan.
Meillä on hetki aikaa jutella, samalla tarkkailen tiiviisti ympärillemme turvatakseni oman selustani. Hän on kuullut jo yksinkertaisen sanomani. Viestini on Isä Jumalan sydämeltä: ”Jeesus rakastaa sinua!” Joskus tilanne on suotuisa, ja voin kertoa toisen tärkeän viestini. Kertomuksen paimenesta, jolla on sata lammasta. Jos illan tullen yksi puuttuu, Hyvä Paimen ei asetu levolle, vaan Hän lähtee ulos etsimään yhtä kadonnutta. Tämä rakkauden täyttämä kertomus uppoaa syvälle sydämeen. On olemassa joku, joka välittää. Siinä on vastaus ihmiselle, joka on kulkeutunut kauas rakastavasta Jumalasta.
Pimeän turvin on helpompi liikkua pahoilla teillä.Tämän ajatuksen voi nähdä ohjaavan kaduilla liikkuvia autoilijoita, jotka kiertelevät ympärillämme ja etsivät parkkipaikkoja, ikäänkuin ajatellen: kukaan ei näe minua. Se on valheellinen ajatus. Raamattu sanoo: ”Voiko kukaan kuljettaa tulta helmassaan, puvun häneltä palamatta?” (Snl.6:27) Jakeen kuvaus liittyy aviorikokseen. Palava tuli jättää aina jälkensä. ihminen ei voi piiloutua Luojaltaan.
Kadulla näen monenlaisia elämän kohtaloita. Kun katselen kohtaamaani itkevää nuorta prostituoitua, tiedän sen varmasti: vain Sinä, Jeesus, voit kuivata hänen kyyneleensä.
Marja Toukola
Lähetystyöntekijä