Vain yksi laukku matkalle

19.5.2017 | Artikkelit, Usko

Naisen käsilaukkuun mahtuu melkein koko maailma. Sieltä voi löytyä puhelin, lompakko, kalenteri, osoitekirja, kynä, työ- ja kotiavaimet, kurkkupastilleja, närästyslääkettä, kynsisakset, vauvan puhdistuspyyhkeitä, ostoskuitteja, aurinkolasit, laastaripaketti, sukkahousut ja meikkipussi. Varmuuden vuoksi laukkuun voi sujauttaa myös muita survival-tuotteita, kuten ruuvimeisselin ja koirankakkapusseja, sillä hätätila voi yllättää milloin tahansa.

Naisen käsilaukku painaa keskimäärin kaksi, jopa kolme kiloa. Tämä vastaa vähintään kahta litran maitopurkkia tai kuutta voipakettia. Joka päivä, olalla kannettuna.

Monet kantamistamme taakoista ovat sisäisiä ja muille näkymättömiä. Vain me itse tunnemme hartioillamme niiden painon. Erityisesti naiset kantavat sellaisia painoja, jotka ovat liian raskaita kannettaviksi. Asioita, joita ei voi huolehtimalla, valvomalla ja murehtimalla muuttaa.

Vahvan naisen ihanne on edelleen voimassa. Nainen voi olla salaa ylpeä siitä, kuinka moneen asiaan hän pystyy yhtä aikaa keskittymään ja miten monesta velvollisuudesta hän yksin selviytyy. Huomaamattaan voi kuitenkin väsyä oman työlistansa noudattamiseen. Itsensä uuvuttamisesta ei jaeta mitaleja.

Myös omassa elämässäni oli aika, jolloin yritin selvitä kaikesta omin voimin. Kannoin painavat kauppakassit sisukkaasti, nostin painavat laatikot hyllylle. Käsivarret venyivät, lihaksia poltteli. Elämän muutkin kivut pakottivat polvilleen. Samalla myös ajatus avartui ja ylpeys karisi. Oman elämänsä suorittajalle kynnys oli korkea, mutta opettelin pyytämään apua ja jakamaan vastuuta tekijöiden iän ja kykyjen mukaan. Marttyyriäiti katosi vähin äänin ja itsestään numeroa tekemättä, kun lapsetkin alkoivat osallistua enemmän kotitöihin.

Tarpeellisia on vain vähän tai yksi ainoa. Ihan kaikkea sitä, mihin itseni piiskaan, en ehkä tarvitse. Lattialistoja ei tarvitse pestä hammasharjalla ja matot selviävät pelkällä imuroinnilla jopa kuukauden masentumatta. Komeroiden siivoamista tärkeämpää on olla läsnä ja kuunnella. Se vie huomattavan paljon pidemmälle kuin suorat lakanarivit.

Jeesus kehotti opetuslapsiaan ottamaan matkalle vain yhden laukun ja yhden sauvan. Kaikille työssä ja arjessa uurastaville hän tarjosi lepoa oman ikeensä alla. Jeesus osasi levätä, mennä sivuun ja rukoilla hiljaisuudessa. Tämä riittää myös sinulle ja minulle.

Minna Rissanen